Antioxidanty

Autor: Tomáš Eckhardt | 30.5.2008 o 16:09 | Karma článku: 7,16 | Prečítané:  2541x

Čo sú to antioxidanty?   Všeobecne možno antioxidantami nazvať všetky látky obsiahnuté v potrave, alebo vyskytujúce sa v ľudskom organizme, schopné zabrániť tomu, aby sa bunky nášho tela poškodzovali vplyvom voľných radikálov. Takisto môžu antioxidanty „napraviť" už napáchané škody.

Čo sú to voľné radikály?

 

Voľné radikály sú látky prirodzene vznikajúce v našom tele pri látkovej výmene. Je takmer absurdnou skutočnosťou, že sami voľné radikály stoja za vznikom života na Zemi a rovnako sa podieľajú aj na jeho zániku.

 

Čo spôsobujú voľné radikály?

 

Vezmime si ako príklad taký domček z karát (taký poriadne veľký), ktorý bude predstavovať jeden celok - ľudské telo, náš organizmus. Každá karta bude jedna ľudská bunka. Voľné radikály - naše ruky sa budú snažiť z domčeka z karát brať pomaly jednu kartu za druhou. Voľné radikály to ale nebudú mať až také ľahké, lebo domček z karát je veľký a sám má v zásobe pár karát, ktoré sa umiestni na miesto, z ktorého predtým voľný radikál vzal jednu kartu.

 

Vieme, ale že faktory ako je ionizujúce žiarenie, nadmerné slnenie, fajčenie, znečistené ovzdušie, choroby, úrazy, stres, ... sú ako ďalšie ruky, ktoré sa tiež snažia získať nejakú to kartu pre seba.

Ani buniek a ani skutočných kariet nie je neobmedzene a tak raz, pomaly ale isto nastane stav, že karty sa už nebudú stíhať nahrádzať tak rýchlo, ako ich odoberajú viaceré ruky - ruky už spomenutých faktorov, produkujúcich voľné kyslíkové radikály.

 

A ani zásoby kariet, ktorými možno dopĺňať vakantné (prázdne) miesta nie sú večné.

 

A tak v organizme, ako v domčeku z karát pomaly slabnú jeho oporné piliere a v jednom momente sa domček z karát môže ľahko zosypať ( v skutočnom živote tento moment predstavuje okamih, kedy vplyvom voľných radikálov v tele vypukne ochorenie ako je napríklad diabetes mellitus, ochorenia srdca, demencia, dermatózy, astma či iné ... a nesmieme zabudnúť, že všetko to, prispieva k zániku, pomalému, ale istému starnutiu, na ktorom nesie vinu vplyv pôsobenia voľných radikálov.

 

Čo sú antioxidanty?

 

Sú zlúčeniny, ktoré už v nízkej koncentrácií reagujú s voľnými radikálmi a menia ich na relatívne stále látky nezúčastňujúce sa na ďalších radikálových reakciách. V prípade nášho domčeka z karát to znamená fakt, že na scéne sa objavia samostatne existujúce balíčky kariet, ktoré ponúknu kartu zlým, načahujúcim sa rukám voľných radikálov a takisto radi doplnia prázdne miesta v domčeku z karát, ktoré už sám organizmus nezvládol doplniť. V skutočnom živote to predstavuje fakt, že tak tieto záchranné balíčky kariet pomáhajú chrániť pred vznikom ochorení, posilňujú imunitnú odpoveď organizmu a spomaľujú starnutie.

Nádherným príkladom vplyvu antioxidantov je aj jednoduchý „kuchynský" príklad. V tom možno porovnať oxidáciu (starnutie) k hnednutiu jablka potom ako ho prekrojíme. Pokiaľ jablko prekrojíte a necháte ho pár dní stáť len tak, začne pomaly hnednúť - za to môžu oxidačné procesy. Ak ale tento kúsok jablka pokvapkáte citrónovou šťavou, dužina ostane biela. Vitamín C, ktorý sa nachádza v citrónovej šťave pôsobí ako antioxidant a pôsobí proti deštruktívnym účinkom oxidácie.

 

Môžu mať antioxidanty samotné nejaké nežiadúce účinky?

 

Antioxidanty samé sa využívajú už relatívne dlhú dobu. Chránia potraviny pred rýchlym skazením sa. Účinok antioxidantov nachádzajúcich sa prirodzene v potrave je vyšší ako umelých, ktoré do tela dodáme napríklad v tablete.

 

Pri nadmernom užívaní antioxidantov v čistej forme (farmakotechnologicky pripravených ) vo forme už spomínaných tabliet, toboliek či kapsulí, môže dôjsť k zvratu. Ten sa prejaví zmenou antioxidačného účinku na prooxidačný, ktorý je vysoko nežiadúci. (Balíčky kariet sa nahnevajú z neustáleho tlačenie sa v tele s ostatnými balíčkami kariet a začnú mávať bielou zástavou, ale ako ňou tak mávajú ľahko môžu vraziť i do domčeka z karát a následky môžu byť veľmi nepríjemné).

 

Pri nadmernom užívaní vitamínu A dochádza k vypadávaniu vlasov, pri vitamíne E ku gastointestinálnym (zažívacím) problémom, vitamín C môže privodiť obličkové či močové kamene a i.

 

Kde nájdem látky s antioxidačným účinkami?

 

Ako som už spomínal tak antioxidanty je možné nájsť vo všetkých zložkách potravy, ktorú konzumujeme. Predovšetkým sú ale ich skladmi zelenina s tmavými listami (špenát, kel, brokolica, zelená paprika) ako aj pestrofarebné ovocie. Vítané sú najmä žlto-červeno-oranžové plody ako marhuľa, papája, červená paprika, paradajka, kukurica, tekvica).

 

A sú aj iné prospešné látky?

 

Áno, nazývajú sa flavonoidy a na rozdiel od vitamínov A, E, ktoré vykazujú antioxidančné vlastnosti a sú rozpustné v tukoch, sú flavonoidy rozpustné vo vode.

Majú tiež antioxidančné vlastnosti. Veľmi známe sú flavonoidy obsiahnuté v červenom víne (striedma konzumácia), v zelere, petržlene, olivách, citrusovom ovocí, ktoré prospievajú najmä srdcovo-cievnemu systému, posilňujú steny ciev a kapilár. Rovnako sú dobré látky, ktoré mi často považujeme za zlé. Tie sú obsiahnuté v čiernom či zelenom čaji a prejavia sa vždy, keď si vrecúško svojho obľúbeného nápoja necháme lúhovať pridlho. Sú to práve taníny, ktoré majú na svedomí trpkastú a sťahujúcu chuť - červené víno, korenie, grep a sú pre nás prospešné.

 

Nesmiem zabudnúť ani na obľúbené bylinky, ktoré sa možno nachádzajú v črepníku aj vo vašej kuchyni. Veľmi bohaté na antioxidanty sú najmä rozmarín, šalvia, tymián, ďumbier (zázvor), medovka ...

 

Na záver článku sa chcem srdečne poďakovať pánovi Prof. Ing. Jánovi Labudovi, DrSc., za poskytnutie materiálov, z ktorých som čerpal. 
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?